image/svg+xml
image/svg+xml

Program Hakkında

Sevgili Öğrenciler,

Tıbbi sekreter, sağlıkla ilgili istatistikî verileri derleyen, bilimsel metotlarla analiz ederek ilgili birimlere rapor edebilen, tıbbi ünitelerdeki haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürüten, bilgileri toplayıp belgeye dönüştürebilen sağlık meslek mensubudur.

Türkiye’de ve Dünyada gelişen sağlık koşullarına bakıldığında sağlık alanında eğitimli ve kaliteli insan gücüne olan ihtiyacın arttığı görülebilmektedir. Sağlık sektöründe nitelikli ara eleman çalıştırılması ile sağlık kuruluşlarındaki her türlü veri uygun şekilde kayıt altına alınabilmekte ve bunun sonucunda sağlık kuruluşlarının verimli çalışmasına, ülke ekonomisine ise önemli bir katkı sağlanmaktadır. Yine eğitimli bir sağlık personeli tarafından doğru, eksiksiz ve uygun şekilde hazırlanmış sağlık istatistikleri sağlık göstergelerinin kıyaslanmasında özel bir öneme sahiptir.

Tüm ülkede özel hastane ve sağlık kuruluşlarının sayısının hızla artması bu kurumların nitelikli tıbbi sekreter ihtiyacını da aynı oranda arttırmaktadır. Türkiye’de sağlık sektöründe hedeflenen gelişmelere karşın, bu alanda çalışan ya da çalışacak olanların eğitimi konusundaki yetersizlikler, gelişmeleri yavaşlatan önemli bir sorun olarak görülmektedir.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı; sağlık kuruluşlarının çeşitli dallarında sekreterlik hizmetlerini yürüten hastalıkların tanı, teşhis ve tedavileri ile ilgili kayıt işlemlerini yapan, tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları hazırlayıp düzenleyerek arşivleyen, hasta kabul ve dosya işlemleri ile hastaları muayeneye hazırlayan, çalıştığı birimin yazılı ve sözlü iletişimini sağlayan sağlık teknikerlerini yetiştirmeyi amaçlar.


Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programının hedefi bu alandaki her türlü yenilikleri takip ederek üstün bilgi ve beceriyle donatılmış sağlık kuruluşlarının belge-bilgi hizmetlerinden sorumlu olan tıbbi sekreterlerin yetiştirmek, teşhis ve tedavileri ile ilgili kayıt işlemlerini yapan, tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları hazırlayıp düzenleyerek arşivlemek, hasta kabul ve dosya işlemleri ile hastaları muayeneye hazırlayan, çalıştığı birimin yazılı ve sözlü iletişimini sağlayan sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına kabul şartları; YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına TYT puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.

Programımıza 2019 YKS Yerleştirme Sonuçlarına Göre Yerleşme Puanları ve Sıralaması aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı Yerleştirme Puanları
Yıl/Öğretim Türü Puan Türü Genel Kontenjan Genel Yerleştirme En Düşük Puan En Yüksek Puan Sıralama Doluluk Oranı
2022- Normal Öğretim TYT 70 71 293,37305 343,51971 100%
2022- İkinci Öğretim TYT 60 62 280,49810 304,21015 100%



Programı başarıyla tamamlamak için programında mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 1. sınıfın sonunda 30 iş günlük stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Alanından” başarıyla mezun olan öğrenciler ön lisans diploması (5.seviye) ve “Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri)” ünvanı  almaya hak kazanırlar. “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” programından mezun olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde İşletme, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programından mezun olacak öğrenciler geniş ve çeşitli iş imkânlarına sahip olacaklardır. Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, sağlık ocakları özel hastane ve kliniklerin hasta kayıt ve kabulünde, klinik ve polikliniklerde, laboratuvar, ameliyathane ve acil servis gibi tıbbi birimlerde ve arşiv hizmetlerinde görev alabilir, özel muayenehane hekimliklerinde, tıbbi yazılım şirketlerinde, ambulans şirketlerinde çalışabilirler. Kamu Personel Seçme Sınavı´na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) olarak atanabilmektedirler.

KPSS atamaları ile son birkaç yılın atama verileri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

KPSS Tıbbi Sekreter Atama Bilgileri
Yıl/Atama Kontenjan En Düşük Atama Puanı/Atanma Yeri En Yüksek Atama Puanı/Atanma Yeri
KPSS 2023/5 Merkezi Atama 16463 65,210/Isparta 90,915/Mardin
KPSS 2022/11 Merkezi Atama 15537 70,302/İzmir 94,455/Mardin